Projects

Singapore Power Headquarters

Energising SP’s new headquarters

Located along the Pan Island Expressway (PIE), the new headquarters of Singapore Power (SP) houses the various operational units of the SP Group. This project that involved alteration works to the existing industrial building as well as additions of new blocks. Due to its location and purpose, site context and functionality were major factors influencing our design and engineering schematics of the development.

Details
Singapore
2 Kallang Sector, Singapore 349277
Category Industrial
Year 2017
Size 34,500sqm
 
A conscious effort has been made to bring nature and daylight into the internal work zones through the use of skylights and landscaped roof terraces that cut into the deep floor plates.
Neatly arrayed PV panel installation caps the design to provide a much needed green lung for a quick mealtime getaway within the industrial estate surroundings.
Where possible, multi volume key architectural nodes are strategically placed to encourage interaction and collaborative effort between workers working in different floors.

Sandwiched between an expressway and a local industrial access road, the prominence of its location called for a sensitive response to its site context. A more monolithic expression of building form and scale with fins expressing horizontality facing the PIE is an aesthetic mimicry of the speed and movement of expressway traffic. Juxtaposed with this, is a prominent curved wall that serves as an acoustic barrier for the habitable roof spaces. Simultaneously, colourful sinuous elements symbolise the dynamism of Singapore’s leading energy provider.

The eight-storey development is designed to Green Mark Platinum standards and was completed in early-2017.

Specialist Services

Integrated services provided for this project.